Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Λίστα με γηγενείς ποικιλίες αμπέλου



Θησαυρός• μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν για τους οινόφιλους όλου του κόσμου οι οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας, αφού αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των ελληνικών κρασιών.

Οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας είναι εκατοντάδες, καθιστούν τη χώρα μία από τις πλέον «πολυποικιλιακές» οινοπαραγωγικά και τον ελληνικό αμπελώνα έναν από τους πλουσιότερους του κόσμου.



 Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν βασίζεται σε 4-5 ποικιλίες αμπέλου, για την παραγωγή των κρασιών της. Αντίθετα, αποτελώντας κομμάτι του παλαιού οινικού κόσμου (Ευρώπη), αλλά υιοθετώντας και καλές πρακτικές του νέου (Αμερική, Αφρική, Ωκεανία), οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Ελλάδας αποτελούν ένα ακαταμάχητο οπλοστάσιο παραγωγής κρασιών κάθε τύπου και στυλ, για κάθε γούστο και ώρα και βέβαια, για οινόφιλους κάθε επιπέδου.


  • Αγιαννιώτικο

    Σπάνια ερυθρή αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία, η ωρίμαση της οποίας συμπίπτει συνήθως με τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του...

  • Αγιωργίτικο

    Το αγιωργίτικο είναι μια σαγηνευτική ποικιλία αμπέλου, που χαϊδεύει τις αισθήσεις, με κομψότητα, φρεσκάδα και ένταση...

  • Αηδάνι

    Το αηδάνι είναι μια αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία ενώ, κατά κάποιον τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική έκφραση των...
  • Αηδάνι Mαύρο

    Σκουρόχρωμος κλώνος της ποικιλίας αηδάνι, το αηδάνι μαύρο απαντάται πλέον σπάνια στα νησιά του Αιγαίου. Συνήθως...

  • Αθήρι

    Το αθήρι είναι μια αρχαία λευκή ποικιλία αμπέλου του Αιγαίου πελάγους, η οποία χρησιμοποιείτο για αιώνες για την...
  • Αθήρι Μαύρο (Μαυράθηρο)

    Παραλλαγή της λευκής ποικιλίας αθήρι, το αθήρι μαύρο (μαυράθηρο) συναντάται πλέον σπάνια στους αμπελώνες της...
  • Αρακλινό

    Σπάνια και υψηλόβαθμη ερυθρή ποικιλία των νησιών του Ιονίου πελάγους, το αρακλινό συμμετέχει κυρίως σε ερυθρά...
  • Ασπρορομπόλα

    Λευκή ποικιλία, που καλλιεργείται στους αμπελώνες του Ιονίου πελάγους, η ασπρορομπόλα, σε αντίθεση με τη συγγενική της...
  • Ασπρούδα Σαντορίνης

    Μια από τις πολλές σπάνιες ποικιλίες που συναντά κανείς στον αμπελώνα της Σαντορίνης, η ασπρούδα Σαντορίνης υπάρχει σε...
  • Ασπρούδες

    Αν υπήρχαν ελληνικές ποικιλίες της «Ζώνης του Λυκόφωτος», οι ασπρούδες θα ήταν αρχηγός τους. Στην πραγματικότητα,...

  • Ασύρτικο

    Το ασύρτικο είναι μια σπάνια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες που απαντώνται...

  • Αυγουστιάτης

    Ο αυγουστιάτης ανήκει σε μια ομάδα πολύ σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, που καλλιεργούνται σε μικρή έκταση, από λίγους...
  • Βαρδέα

    Η βαρδέα είναι λευκή ποικιλία των νησιών του Ιονίου πελάγους, γνωστή για την παραγωγή φρέσκων, δροσιστικών...
  • Βάφτρα

    Ευαίσθητη, πλην πλούσια σε ανθοκυάνες (χρώμα), η ερυθρή ποικιλία βάφτρα χρησιμοποιείται για να βελτιώσει χρωματικά...

  • Βερτζαμί

    Το βερτζαμί είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία αμπέλου της δυτικής Ελλάδας, με εντυπωσιακή ένταση αρωμάτων και γεύσεων...

  • Βηλάνα

    Στην Κρήτη μπορεί να κυριαρχούν τα κόκκινα σταφύλια, αλλά η βηλάνα είναι η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των λευκών...

  • Βιδιανό

    Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου όπως το βιδιανό αποτελούν «κρυμμένο θησαυρό» για κάθε γνώστη οινόφιλο. Πρόκειται για...
  • Βλάχικο

    Το βλάχικο είναι ποικιλία που προέρχεται από τα πλέον κρύα μέρη της Βόρειας Ελλάδας και αναδίδει με έντονο τρόπο τα...
  • Βοϊδομάτης

    Φυτεμένος διάσπαρτα στην Πελοπόννησο και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, ο ερυθρός βοϊδομάτης είναι πλούσιος σε χρώμα και...
  • Βολίτσα (λευκή και μαύρη)

    Δυσεύρετη ποικιλία με λευκό και ερυθρό κλώνο, η βολίτσα απαντάται μόνο σε αμπελώνες της Πελοποννήσου, με μεγάλο...
  • Βραδυανό

    Ο αμπελώνας της κεντρικής Ελλάδας (και η νήσος Εύβοια) είναι ο μόνος που μπορεί κάποιος να συναντήσει την ερυθρή...
  • Γαϊδουριά

    Ιδιαίτερα σπάνια λευκή ποικιλία, η γαϊδουριά συναντάται στα νησιά του Αιγαίου πελάγους και διαθέτει μαλακή, γλυκιά...

  • Γουστολίδι (βοστυλίδι)

    Το γουστολίδι (βοστυλίδι) είναι μία λευκή ποικιλία με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που καλλιεργείται στα νησιά του Ιονίου...
  • Δαφνί

    Το δαφνί είναι μια σχεδόν εξαφανισμένη λευκή ποικιλία αμπέλου της Κρήτης, που γνωρίζει ξανά τα φώτα της δημοσιότητας....
  • Ζαλοβίτικο

    Το ζαλοβίτικο είναι μια ζωηρή ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται σποραδικά σε αμπελώνες της κεντρικής και της Βόρειας...

  • Ζουμιάτικο

    Σχετικά αρωματική, λευκή ποικιλία, το ζουμιάτικο καλλιεργείται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συνήθως συμμετέχει σε λευκά και...
  • Θειακό

    Ανοιχτόχρωμη, όσο και δυσεύρετη ερυθρή ποικιλία, το θειακό συναντάται στα νησιά του Ιουνίου πελάγους και στην κεντρική...
  • Θηνιάτικο

    Το θηνιάτικο είναι ένας σπάνιος κλώνος της μαυροδάφνης, βρίσκεται φυτεμένος σε ελάχιστα αμπελοτόπια των νησιών του...
  • Θράψα

    Διαφορετική από το θραψαθήρι, η σπάνια θράψα καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και διαθέτει ερυθρό χρώμα.

  • Θραψαθήρι

    Το θραψαθήρι είναι μια σημαντική ποικιλία της Κρήτης, η οποία αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον υποσχόμενες και...
  • Κακοτρύγης

    Γνωστός και από τον κερκυραϊκό «Ανθοσμία Οίνο», που έχει αναφέρει ο Θουκυδίδης, ο λευκός κακοτρύγης είναι μια από...
  • Καραμπραΐμης

    Ο καραμπραΐμης είναι μια όψιμη ερυθρή ποικιλία –πιθανόν μικρασιατικής προέλευσης. Καλλιεργείται στο νησί της...
  • Καρναχαλάδες

    Όψιμο, ερυθρό σταφύλι, η ποικιλία καρναχαλάδες απαντάται πολύ σπάνια, σε κάποιους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας και...
  • Κατσανό

    Απαλή και πλούσια σε αλκοόλ λευκή ποικιλία των νησιών του Αιγαίου πελάγους. Ελάχιστα κλίματα από κατσανό βρίσκονται...
  • Κερατσούδα

    Η κερατσούδα είναι μια σπάνια ερυθρωπή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Συμμετέχει κυρίως σε...
  • Κολινδρινό

    Το ερυθρό κολινδρινό είναι πολύ σπάνια ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, οι πρώτες απόπειρες οινοποίησης της οποίας έδωσαν...
  • Κολλινιάτικο

    Πλούσια σε χρώμα ερυθρή ποικιλία, το κολλινιάτικο καλλιεργείται στην Πελοπόννησο και παίρνει το όνομά του από το χωριό...
  • Κοντοκλάδι

    Δυσεύρετη λευκή ποικιλία των νησιών του Ιονίου πελάγους, το κοντοκλάδι καλλιεργείται και στον αμπελώνα της Κεντρικής...

  • Κοτσιφάλι

    Το κοτσιφάλι είναι η ερυθρή ποικιλία-ορόσημο του ονομαστού αμπελώνα στην Κρήτη, η οποία καθορίζει το στυλ πολλών...
  • Κοτσιφολιάτικο

    Σχεδόν εξαφανισμένη ερυθρή ποικιλία της Κρήτης, το κοτσιφολιάτικο προέρχεται από διασταύρωση ανάμεσα στο κοτσιφάλι...
  • Κρασάτο

    Το κρασάτο είναι η καρδιά της Ραψάνης και του ξηρού κόκκινου κρασιού που παράγεται από σταφύλια των αμπελώνων του...
  • Κρητικό

    Αν και το όνομα παραπέμπει στην Κρήτη, τα νησιά των Κυκλάδων είναι αυτά που διαθέτουν ελάχιστα κλήματα από κρητικό,...

  • Κυδωνίτσα

    Η κυδωνίτσα είναι η πιο γνωστή από μια ομάδα «εξαφανισμένων» και ασυνήθιστων ποικιλιών αμπέλου, που αναδύθηκε την...

  • Λαγόρθι

    Το λαγόρθι είναι μια ποικιλία αμπέλου που αψηφά με τόλμη πολλές από τις προκαταλήψεις που έχουν κάποιοι για τα ελληνικά...

  • Λαδικινό

    Ερυθρή ποικιλία που σε μικρή έκταση είναι φυτεμένη στην Κρήτη. Το λαδικινό χρησιμοποιείται σε χαρμάνια, εξαιτίας του...

  • Λημνιό

    Το λημνιό είναι μια ποικιλία αμπέλου που επιδεικνύει αναμφίβολα, το βάθος της πρότασης των σύγχρονων ελληνικών κρασιών...

  • Λημνιώνα

    Η λημνιώνα, η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με το λημνιό, είναι το ανερχόμενο αστέρι των ελληνικών ερυθρών ποικιλιών και...

  • Λιάτικο

    Το λιάτικο είναι κορυφαία ποικιλία-πρεσβευτής ενός πολύ ξεχωριστού και συχνά παρεξηγημένου στυλ, ενώ παράλληλα, έχει...

  • Μαλαγουζιά

    Η μαλαγουζιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ποικιλία-πεμπτουσία της αναγέννησης που έχουν σημειώσει τα σύγχρονα...
  • Μαλουκάτο

    Το μαλουκάτο είναι μια ανθεκτική λευκή ποικιλία, ελάχιστες φυτεύσεις της οποίας μπορεί κάποιος να συναντήσει σε νησιά...



    • Μανδηλαριά

      Αμοργιανό, παριανό, βάφτρα, μαύρη κουντούρα, μαντηλάρι... είναι λίγα μόνο από τα ονόματα της όψιμης ερυθρής ποικιλίας...
    • Μανδηλαριά Άσπρη (Κουντούρα Άσπρη)

      Αν και το όνομα παραπέμπει σε λευκό κλώνο της μανδηλαριάς, πιθανότερη είναι η συγγένειά της με την ποικιλία σαββατιανό....

    • Μαύρη Κορινθιακή

      Η ιστορική αξία της μαύρης κορινθιακής είναι τόσο μεγάλη, όσο και η εμπορική, αφού είναι η βασική ποικιλία που βρίσκεται...
    • Μαύρο καλαβρυτινό

      Ερυθρή ποικιλία της Πελοποννήσου, με φρουτώδες άρωμα και δροσιστική γεύση. Το μαύρο καλαβρυτινό οινοποιείται μόνο του...

    • Μαύρο Μεσενικόλα

      Λίγες ποικιλίες έχουν το προνόμιο της αποκλειστικής καλλιέργειάς τους σε μία μόνο περιοχή, ακόμα δε λιγότερες παίρνουν...

    • Μαυροδάφνη

      Όταν πριν από 150 περίπου χρόνια ο Γερμανός Γουστάβος Κλάους (Gustav Clauss) εγκαταστάθηκε έξω από την Πάτρα και οινοποίησε την...

    • Μαυροτράγανο

      Μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια η ερυθρή ποικιλία με τις μαύρες και τραγανές ρώγες –χαρακτηριστικά από τα οποία...
    • Μαυρούδι

      Η ονομασία της ποικιλίας μαυρούδι προέρχεται από το σκούρο (μαύρο) χρώμα της φλούδας των ρωγών της, γι’ αυτό και το...
    • Μαυρούδια

      Ο όρος μαυρούδια προσδιορίζει οικογένεια ερυθρών σταφυλιών, που απαντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως υποδηλώνει και...

    • Μονεμβασιά

      Η μονεμβασιά είναι μια ποικιλία γεμάτη ιδιαιτερότητες, όχι μόνο επειδή καλλιεργείται κυρίως σε τόπο διαφορετικό από...

    • Μοσχάτο Αλεξανδρείας

      Με πιθανή περιοχή καταγωγής του τη Βόρεια Αφρική, το μοσχάτο Αλεξανδρείας φυτεύτηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου...

    • Μοσχάτο Αμβούργου

      Μοναδικό ανάμεσα στα διάφορα είδη του μοσχάτου, το μοσχάτο Αμβούργου ξεχωρίζει από τις ερυθρωπές ρώγες του. Είναι μία...

    • Μοσχάτο άσπρο

      Είναι γνωστή η αγάπη του άσπρου μοσχάτου για τον ήλιο. Αυτός ζεσταίνει τις μικρές ρώγες, δίνει στην παχιά φλούδα του...
    • Μοσχάτο Σπίνας

      Η αρωματική ποικιλία μοσχάτο Σπίνας καλλιεργείται σε ορεινούς αμπελώνες της Κρήτης. Πιο λεπτόφλουδο από το μοσχάτο...
    • Μοσχάτο τράνι

      Ιταλικός κλώνος του λευκού λεπτόρωγου μοσχάτου, το μοσχάτο τράνι συμμετέχει σε λευκά ξηρά και γλυκά κρασιά των...
    • Μοσχόμαυρο

      Τα δύο συνθετικά της λέξης –μόσχος και μαύρο– βάζουν κατευθείαν στο ρυθμό της σπάνιας αυτής ποικιλίας τον...

    • Μοσχοφίλερο

      Αν κάποιος ψάχνει μια λευκή ελληνική ποικιλία που να υπόσχεται να δροσίσει και να φρεσκάρει, προσφέροντας ταυτόχρονα...
    • Μούχταρο

      Πιθανότατα η πρώτη ύλη για το Βίβλινο Οίνο της αρχαιότητας, το σπάνιο μούχταρο καλλιεργείται στην κεντρική Ελλάδα,...

    • Μπατίκι

      Χαμηλή σε οξύτητα λευκή ποικιλία της κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, το μπατίκι παλαιότερα έδινε σταφύλια για...
    • Μπεγλέρι

      Το μπεγλέρι είναι λευκό σταφύλι, που απαντάται σπάνια, στα νησιά του Αιγαίου. Δίνει κρασιά ελαφριά, δροσιστικά και με...
    • Μπεκιάρι (Μπεκάρι)

      Ερυθρό σταφύλι της Βόρειας Ελλάδας, το μπεκιάρι (μπεκάρι) έχει λεπτή φλούδα, που το καθιστά κατάλληλο για την παραγωγή...
    • Μπογιαλαμάδες

      Σπάνια αρωματική ερυθρή ποικιλία, η μπογιαλαμάδες έχει πλούσιο χρώμα και συναντάται διάσπαρτα φυτεμένη σε κάποιους...

    • Νεγκόσκα

      Ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, η νεγκόσκα –ή ποπόλκα Ναούσης, όπως είναι επίσης γνωστή– αποτελεί άλλη μια...

    • Ντεμπίνα

      Το νέο οινικό πρόσωπο της Ελλάδας έχει οδηγήσει στην αλλαγή του προφίλ πολλών γηγενών ποικιλιών. Μια από αυτές –και...

    • Ξινόμαυρο

      Το όνομα του –ξινόμαυρο– προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, αν και στην πράξη, οι φλούδες των ρωγών του δεν είναι...
    • Παμίδι

      Σχετικά διαδεδομένο στη Βόρεια Ελλάδα, το παμίδι διαθέτει ρώγες με ροδόχρωμη φλούδα. Συμμετέχει έτσι σε ερυθρά...
    • Παύλος

      Σπάνια λευκή ποικιλία, η Παύλος, που συναντάται στα νησιά του Ιονίου πελάγους. Συμμετέχει μαζί με άλλες ποικιλίες σε...
    • Πετροκόριθο

      Το ερυθρό πετροκόριθο είναι όψιμο σταφύλι, που δίνει πληθωρικά ερυθρά κρασιά στην Πελοπόννησο, αλλά κυρίως στα νησιά...
    • Πετρουλιανός

      Λευκή ποικιλία της Πελοποννήσου, ο πετρουλιανός δίνει ξηρά κρασιά. Λόγω της χαμηλής του οξύτητας χρησιμοποιείται και...

    • Πλυτό

      Ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας είναι ανεξάντλητος, παρότι πολλές από αυτές τις ποικιλίες κινδυνεύουν ή...
    • Πρικνάδι (πρεκνιάρικο)

      Το λευκό πρικνάδι (πρεκνιάρικο) παίρνει το όνομά του από τα στίγματα (πρέκνες) που έχει στη φλούδα του. Φυτεμένο στη...
    • Ρητινό

      Ταννική, ερυθρή ποικιλία, το ρητινό βρίσκεται σε κάποιους αμπελώνες της κεντρικής Ελλάδας, αλλά και των νησιών του...

    • Ροδίτης

      Το γεγονός ότι ο ροδίτης είναι η πλέον πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία και παράλληλα η βάση για εκατοντάδες «απλά»...
    • Ροκανιάρης

      Ο λευκός ροκανιάρης παίρνει το όνομά του από το «ροκάνισμα» της τραγανής ρώγας του. Πελοποννησιακή...

    • Ρομπόλα

      Η ονομαστική ομοιότητα, καθώς και η καλλιέργειά της στα νησιά του Ιονίου (κοντά στην Ιταλία), έκανε κάποιους ναι...

    • Ρωμέικο

      Ερυθρή ποικιλία της Κρήτης, το ρωμέικο χαρακτηρίζεται από υψηλό αλκοόλ, χαμηλή οξύτητα και λίγες χρωστικές. Από αυτό...

    • Σαββατιανό

      Η ιστορική λευκή ποικιλία σαββατιανό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πολυφυτεμένες του ελληνικού αμπελώνα. Μόνο του...
    • Σέφκα

      Αν και ανήκει στην οικογένεια των μαυρουδιών, η ερυθρή σέφκα δεν διαθέτει ιδιαίτερα σκούρο χρώμα. Συμμετέχει σε...
    • Σκιαδόπουλο

      Ιδιαίτερα παραγωγικό σταφύλι, το λευκό σκιαδόπουλο κατέχει –ποσοτικά–σημαντική θέση στον αμπελώνα των Ιόνιων...
    • Σκυλοπνίχτης

      Ερυθρωπή ποικιλία των νησιών του Ιονίου πελάγους. Η χοντρή ρώγα και η φλούδα του σκυλοπνίχτη λέγεται ότι πνίγει τα...
    • Σταυρωτό

      Άλλη μια σπάνια, γηγενής ποικιλία, το σταυρωτό, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών ξηρών κρασιών. Όπως και στην...
    • Συκιώτης

      Χοντρόφλουδο ερυθρό σταφύλι, φυτεμένο σε αμπελώνες της κεντρικής Ελλάδας. Συνήθως συμμετέχει σε χαρμάνια, αν και...
    • Τσαούσι

      Παραγωγική λευκή ποικιλία, που συναντάται στα νησιά του Ιονίου πελάγους και σπανιότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το τσαούσι...
    • Φιλέρι

      Συγγενικό γενετικά, αλλά και ασθενέστερο αρωματικά με το μοσχοφίλερο, το ερυθρό φιλέρι καλλιεργείται στην κεντρική...

    • Φωκιανό

      Φυτεμένο στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, το ερυθρό φωκιανό δίνει κόκκινα ξηρά, αλλά...
    • Χιώτικο Κρασερό

      Σταφύλι που καλλιεργείται σε νησιά του Αιγαίου, το χιώτικο κρασερό λέγεται ότι έδινε τον περίφημο Αριούσιο οίνο της...
    • Χονδρόμαυρο

      Το χονδρόμαυρο είναι μια ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται σπάνια, συνήθως σε αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας και της...

       newwinesofgreece.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου