Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τι είναι το βιολογικό κρασί;

Αποτέλεσμα εικόνας για Τι είναι το βιολογικό κρασί;





Βιολογικό κρασί είναι το κρασί που παράγεται από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, το οποίο περιέχει θειώδη στις εξής ποσότητες: Μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (150 mg/l για τους συμβατικούς) και 150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (200 mg/l για τους συμβατικούς), με εύρος διαφοράς τα 30mg/l, όταν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα υπερβαίνει τα 2g ανά λίτρο.
Οι Νέες διατάξεις της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή «βιολογικού οίνου» θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής (SCOF) και δημοσιεύτηκαν στις 8 Μαρτίου 2012, (Καν. 203/2012) στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους. Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει τον βιολογικό λογότυπο της ΕΕ, τις ενδείξεις του Οργανισμού Πιστοποίησης και να τηρεί στους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων. Ο αμπελοοινικός τομέας ήταν ο μόνος που μέχρι τώρα δεν καλύπτονταν πλήρως από τους κανόνες της ΕΕ, σχετικά με τα πρότυπα για τη βιολογική γεωργία.

Οι νέοι κανόνες έχουν το πλεονέκτημα ότι βελτιώνουν τη διαφάνεια και την αναγνωρισιμότητα από τους καταναλωτές. Εκτός του ότι θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν τη θέση των βιολογικών οίνων της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι πολλές άλλες χώρες οινοπαραγωγής (ΗΠΑ, Χιλή, Αυστραλία, Νότια Αφρική) έχουν ήδη θεσπίσει πρότυπα για τους βιολογικούς οίνους. Το νομοθέτημα αυτό συμπληρώνει τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία ώστε να καλύπτει πλέον όλα τα γεωργικά προϊόντα.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ένα επιμέρους σύνολο οινολογικών πρακτικών (πρακτικών οινοποίησης) και ουσιών για τους βιολογικούς οίνους που ορίζονται στον Καν. (ΕΕ) 606/2009 για την Κοινή Οργάνωση της Αμπελοοινικής αγοράς (ΚΟΑ). Για παράδειγμα, το σορβικό οξύ και η αποθείωση δεν θα επιτρέπονται και το επίπεδο των θειωδών ενώσεων στον βιολογικό οίνο πρέπει να είναι χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 30-50 mg ανά λίτρο σε σχέση με το συμβατικό ισοδύναμό τους (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα).
Εκτός από αυτό το επιμέρους σύνολο προδιαγραφών, θα εφαρμόζονται επίσης οι γενικοί κανόνες οινοποίησης που ορίζονται στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς. Όπως και οι οινολογικές αυτές πρακτικές, ο «βιολογικός οίνος» πρέπει φυσικά να παράγεται επίσης από σταφύλια βιολογικής παραγωγής.

Οι νέοι κανόνες για την παραγωγή βιολογικών οίνων εισάγουν έναν τεχνικό ορισμό του βιολογικού οίνου, ο οποίος συνάδει με τον στόχο και τις αρχές της βιολογικής γεωργίας που καθορίζονται στον Καν. (ΕΚ) 834/2007 για τη βιολογική παραγωγή. Ο κανονισμός καθορίζει τις οινολογικές τεχνικές και τις ουσίες που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιολογικού οίνου.
Για λεπτομέρειες, διαβάστε αναλυτικά τον Καν. (ΕΕ) 203/2012
Το Ευρωπαικό σήμα του βιολογικού κρασιού

Τα βιολογικά κρασιά που θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν από την 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου κανονισμού, θα πρέπει να φέρουν το επίσημο λογότυπο του βιολογικού προϊόντος της Ε.Ε και τον κωδικό του φορέα πιστοποίησής τους στις ετικέτες τους, οι οποίες θα υπακούν ταυτόχρονα και στους υπόλοιπους κανόνες του κοινοτικού δικαίου, ανάλογα με την κατηγορία του κάθε κρασιού.



 http://gkelikosagiorgitiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου